Reklama
 
Blog | Alexandra Střelcová

POTUS, AMA, LOL. Nevyzpytatelná síla online komunit

Americká prezidentská kampaň se minulé dva týdny nesla ve znamení stranických konvencí,  proslovů a láskyplných projevů manželek. Celý kolotoč pomalu  finišuje a na tvářích obou kandidátů je vidět, že by se již rádi pořádně vyspali.  Poněkud vlastním životem si prezidentská kampaň žije na sociálních sítích, diskuzních fórech a dalších nástrojích mocné internetové komunity, která naopak nespí nikdy. A jak velký význam pro volební výsledky představuje, to nám nedávno ukázal sám prezident Obama.

Tisíce internetových uživatelů, jinak ospale brouzdajících napříč sociálními sítěmi, vyrušila předminulou středu zpráva, že se americký prezident objeví na populární stránce Reddit v sekci AMA – Ask Me Anything (česky “Zeptejte se mě na cokoliv”) a bude odpovídat na otázky členů této online komunity. Americký prezident zasedl za počítač na třicet minut, během nichž odpověděl na deset z … ehm… 25 000 otázek. Položit dotaz prezidentovi Spojených států chtělo tolik lidí, že to na chvíli položilo rovnou celou stránku. Ale proč by americký prezident mluvil s bandou internetových nerdů? Proč si to jeho tým považoval za důležité? Je to chytrý marketingový krok nebo máme jednoduše tu čest s nejpohodovějším lídrem USA v historii?

Odpovídat dotazům internetovému davu nebylo nikdy náročnější. Reddit je online fórum a zároveň sociální síť, není ale jako ty ostatní. Pro českého uživatele je tato stránka prakticky neznámá, jinak se ale jedná o jednu z největších microbloggingových komunit v Severní Americe a obecně anglicky mluvících zemích, která čítá tisíce uživatelů sdílejících odkazy jednoduše na všechno. Celá stránka je roztříděná do sekcí podle témat (vážné, legrační, politika, zvířátka atd.) a jedna z nich se jmenuje právě AMA, kam každý den přichází diskutovat nějaká osobnost. Ta ani tak nemusí být slavná jako by měla oplývat něčím zajímavým. Když na to přijde, může být hostem AMA klidně popelář z Bronxu. Ale protože dav na internetu zůstává pořád davem se všemi svými rysy, nabývá tato komunita neuvěřitelné síly, která daleko přesahuje rozměr virtuálního světa.

Reddit, jehož uživatelé se rekrutují především z řad z vysokoškoláků mezi 24 – 35 lety, sice nemá tak globální rozměr jako Facebook či Twitter, je to ale právě toto fórum, že kterého vzešly ty nejbizarnější fenomény, které kdy internet vyprodukoval (příklady zde, zde, nebo třeba zde). Zatímco na první pohled by se sice mohlo zdát, že Reddit je zdaleka největší světové fotoalbum koťátek a štěňátek (nejčastěji známých pod názvem lolcats), opravdový potenciál této stránky je rozhodně mnohem větší než napovídá počáteční dojem. Vezměme si například tzv. keyboard cat, kočka v triku hrající na elektrické piano. Kolik lidí si asi tak u něj řeklo „ježíši, to je ale roztomilá kočičkaa!“, okopírovali odkaz a klip umístili na své profily na facebooku a jiných sociálních sítích? Bude jich asi hodně, když jenom na YouTube má toto minutové video téměř 25 miliónů zhlédnutí a z kočky, která mimochodem umřela v roce 1987, se dvacet let poté stal mediální hit nevídaného rozsahu. Někteří by nad tím mohli mávnout rukou a prohlašovat soudy o mentální způsobilosti poloviny zeměkoule, jenže zaměníte-li kočičku za video z násilného potlačení demonstrace, výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. A právě v tom tkví ona obrovská, fascinující moc online sítí. Jednou je to domácí zvířátko, podruhé hnutí Occupy Wall Street. Není náhoda, že black-out organizovaný internetovou komunitou proti připravovaným zákonům SOPA / PIPA v lednu 2012 se také zrodil někde mezi příspěvky na Redditu.

Reklama

Obamovi a jeho týmu správně došlo, že tyto voliče si prostě nemůže nechat ujít. V rámci celé americké populace je ale i Reddit poměrně marginální záležitost, a tak se většina prezidentské kampaně odehrává stále na mítincích a před televizními obrazovkami. Je docela možné, že i druhý prezidentský kandidát by se rád pobavil s potenciálním voličem na internetu, Romneyho kampaň se však ubírá k naprosto odlišné voličské základně a upřímně, není mi moc jasné, co by si s lidmi na Redditu asi tak řekl. A i když se Barack Obama od začátku stylizoval do role lidového prezidenta, nikdy předtím se nestalo, aby na diskuzní fórum přišel sám prezident USA (odtud přezdívaný familiárně POTUS).

Přestože Obama není první prominentní osobností, která se na populární redditovské sekci AMA objevila, je zcela určitě prvním prezidentem, jež takovou výzvu přijal. Toto je Reddit – nešlo tedy očekávat žádnou vážnou politickou diskuzi. A způsob, s jakým se prezentoval na síti známé především svým břitkým humorem, byl vskutku “obamovský”: místy možná trochu politických klišé, ale zasazených do neformálního a přátelského tónu, jak se na Reddit sluší a patří. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

http://www.cbsnews.com/8301-501465_162-57502874-501465/obama-answers-questions-on-reddit-ama-read-his-full-answers/

A když si přečtete toto, bude vám jasné, že opravdu nevadí, že odpověděl jen na deset otázek.

(http://mashable.com/2012/08/29/questions-obama-reddit-ama/#849339-South-Park)

Reddit je ale také především jedním z nejmocnějších producentů internetových mémů, tedy jednoduchých vizuálních vtípků ironicky shrnujících různá aktuální společenská témata. Jak symbolické, že jeden z neslavnějších mémů, používaný při hodnocení dané situace jako „lepší než jsem čekal“ (anglicky NOT BAD), je spojený právě s Obamou. A tak když se vrátíme zpátky k americkému prezidentovi a jeho Ask Me Anything, ten nejlepší moment z celého „interview“ přišel až s poslední větou. Srdce tisíců redditorů musela v tu chvíli zaplesat, když Obama zakončil svoje třicetiminutové vystoupení na síti následujícími slovy:

„… Mimochodem, jestli chcete vědět, co si o celé této redditovské záležitosti myslím – NOT BAD!“ – PresidentObama

Americký prezident si internetovou komunitu získal nejenom tím, že ocitoval svůj vlastní mém. Obama a jeho volební tým znovu potvrdili, že nová média a především sociální sítě umějí používat vskutku mistrně. Ne nadarmo se minulým prezidentským volbám někdy přezdívá „YouTube elections“. Samozřejmě – lajkování, tweety ani diskuzní fóra prezidenta v listopadu nezvolí,  ale již teď je jasné, že internet bude právě jedním z rozhodujících bojišť. A dobře víme, že otáčet se k němu zády se jednoduše nevyplácí.